Tiramisu

Kahve, Marsala Şarabı ve Mascarpone peynirinin dengeli ve baştan çıkaran uyumu ile tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan bu tatlı için en bilinen İtalyan tatlısı demek yanlış olmaz. İtalyanca’dan “AL BENİ” diye çevirebileceğimiz Tiramisu’yu bilmeyen, yemeyen ve sevmeyen aynen adı gibi almayan yok gibidir.
Basit malzemeler ile çok kısa sürede yapılmasına rağmen, Tiramisu bu mütevazilikten beklenmeyecek büyüklükte ün edinmiştir. 1960’larda keşfedilip literatüre 1980’lerde girdiği göz önüne alınırsa Tiramisu’nun tüm dünyayı  çok kısa sürede tabiri caizse, kasıp kavurduğunu söylemek yanlış olmaz. Kullanılan malzemeler dikkate alındığında Tiramisu’nun %100 İtalyan olduğu su götürmez bir gerçektir. Ancak nerede ve kim tarafından keşfedilmiştir?
Bu kadar ünlü ve sevilen bir tatlının bir çok hikayesi ve bir çok sahibi olması hiç şaşırtıcı değil.
1600’lü yıllarda, tatlıya düşkünlüğü ile bilinen Grand Duke Cosimo III De’Medici için Siena’lı şefler tarafından yaratıldığı söylenen hikaye birçok açıdan tutarsızdır.  Öncelikle, Milano bölgesinden taze bir peynir olan Mascarpone’nin buzdolabı olmadan o dönemde Siena tarafına getirilmesi biraz sıkıntılı olabilir. Ancak daha da önemlisi İtalyan gastronomi literatürü anlamında çok önem taşıyan iki yayında Tiramisu’dan bahsedilmemesi. Pellegrino Artusi’nin “La Scienza in Cucina e l’arte di Mangiare Bene” kitabında ve De Agusti yayınevinin bastığı 1978 tarihli 10 ciltlik gastronomi ansiklopedisinde Tiramisu’dan bahsedilmemektedir.
En bilinen ve kabul gören hikaye tatlının 1970’lerde Venedik bölgesinde, Treviso’dan çıktığı yönündedir. Ancak, bu ünlü reçetenin Le Beccherie ve El Toulà restoranlarından hangisinin keşfi olduğu hala tartışılmaktadır.

Malzemeler:
– 20 adet Gullon Savoiardi Kedi Dili Bisküvi
– 3 Yumurta Sarısı
– 250 gr. Mascarpone peyniri
– 125 ml. krema
– 50 gr. – 1 kaşık toz şeker
– 250 ml. espresso kahve

Yapılışı:
– Kahvenin içine 1 kaşık toz şekeri ekleyin ve eritin. Soğumaya bırakın.
– Kremayı soğuk olarak çırpın ve kabarmasını sağlayın.
– Yumurta sarılarını şeker ile rengi açılıp şeker eriyinceye kadar çırp.
– Yumurtanın rengi iyi açılmalı, havalı ve hafif bir form kazanmalı.
– Yumurtalı karışımı benmari usulü pişir. Çırpma teli yerine spatula kullanın ve sürekli dipten karıştırarak yapışmasını engelleyin. Bu aşamada ısı kontrolü dikkatli yapılmalı ve yumurtanın çırpılmış yumurta gibi aniden pişmemesine dikkat edilmeli. İstediğimiz yoğun, akışkan bir yapı. Spatulayı kaldırıp damlayanlar ile 8 rakamı çizin. Rakam kısa bir süre karışım üzerinde görünüp tekrar karışım içinde kaybolmalı.
– Mascarpone peynirini çırpıp yumuşamasını sağlayın.
– Yumurtalı karışımın 1/3 miktarını Mascarpone peyniri içine katlayarak karıştırın. Geri kalan karışımı da ekleyip karıştırın.
– Peynirli karışıma çırpılmış kremayı nazikçe ekleyip katlayarak karıştırın.
– Gullon Savoiardi kedidillerini soğumuş kahveli karışıma batırıp çıkartın. Karışım içinde çok tutmamaya özen gösterin yoksa çok yumuşayıp parçalanacak ve Tiramisu’nuz çok daha ıslak olacaktır.
– Kahveye bandırılmış kedi dillerini seçtiğiniz kaba sıralayın.
– Peynirli karışımın yarısını üzerine döküp yayın.
– Kahveye batırılmış kedi dilleri ile ikinci katı yapın.
– Kalan peynirli karışımı üzerine döküp düzleyin.
– Buzdolabında minimum 3 saat tercihen ertesi güne kadar bekletin.
– Servis öncesi üzerine bolca kakao serpin.

Not: Bardaklarda tek porsiyonluk da hazırlayabilirsiniz. Bardağın boyuna göre 2 – 3 adet kedi dilini ikiye bölerek kullanın.

İlgili ürünler

Comments (28)

Leave A Comment

Cart

No products in the cart.

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]