Tiramisu (6 servis)
Kahve, Marsala Şarabı ve Mascarpone peynirinin dengeli ve baştan çıkaran uyumu ile tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan bu tatlı için en bilinen İtalyan tatlısı demek yanlış olmaz. İtalyanca’dan “AL BENİ” diye çevirebileceğimiz Tiramisu’yu bilmeyen, yemeyen ve sevmeyen aynen adı gibi almayan yok gibidir.
Basit malzemeler ile çok kısa sürede yapılmasına rağmen, Tiramisu bu mütevazilikten beklenmeyecek büyüklükte ün edinmiştir. 1960’larda keşfedilip literatüre 1980’lerde girdiği göz önüne alınırsa Tiramisu’nun tüm dünyayı çok kısa sürede tabiri caizse, kasıp kavurduğunu söylemek yanlış olmaz. Kullanılan malzemeler dikkate alındığında Tiramisu’nun %100 İtalyan olduğu su götürmez bir gerçektir. Ancak nerede ve kim tarafından keşfedilmiştir?
Bu kadar ünlü ve sevilen bir tatlının bir çok hikayesi ve bir çok sahibi olması hiç şaşırtıcı değil.
1600’lü yıllarda, tatlıya düşkünlüğü ile bilinen Grand Duke Cosimo III De'Medici için Siena’lı şefler tarafından yaratıldığı söylenen hikaye birçok açıdan tutarsızdır. Öncelikle, Milano bölgesinden taze bir peynir olan Mascarpone’nin buzdolabı olmadan o dönemde Siena tarafına getirilmesi biraz sıkıntılı olabilir. Ancak daha da önemlisi İtalyan gastronomi literatürü anlamında çok önem taşıyan iki yayında Tiramisu’dan bahsedilmemesi. Pellegrino Artusi’nin “La Scienza in Cucina e l'arte di Mangiare Bene” kitabında ve De Agusti yayınevinin bastığı 1978 tarihli 10 ciltlik gastronomi ansiklopedisinde Tiramisu’dan bahsedilmemektedir.
En bilinen ve kabul gören hikaye tatlının 1970’lerde Venedik bölgesinde, Treviso’dan çıktığı yönündedir. Ancak, bu ünlü reçetenin Le Beccherie ve El Toulà restoranlarından hangisinin keşfi olduğu hala tartışılmaktadır.
Malzemeler:
- 20 adet Gullon Savoiardi Kedi Dili Bisküvi
- 3 Yumurta Sarısı
- 250 gr. Mascarpone peyniri
- 125 ml. krema
- 50 gr. - 1 kaşık toz şeker
- 250 ml. espresso kahve