TARİFLER
Risotto TARİFLERİ < GERİ DÖN

POLENTA

Polenta, irmiğe benzer bir tür mısır unu lapasıdır.  Lapa olarak servis edilebileceği gibi, katılaşmış halde ızgara yapılarak, kızartılarak veya fırınlanarak da tüketilebilir.

Polenta 16ncı yüzyılda mısırın yeni dünyadan Avrupa’ya gelmesi ile mısır unundan yapılmaya başlamıştır. Eski Roma döneminde başka tahıllar ile yapıldığı bilinmektedir. 

Yüzyıllar boyunca fakirlerin temel gıda maddesi olan polenta, günümüzde  çok yönlü ve rahatlatıcı bir yan yemek olarak, proteinin yanında patates ve ekmeğin yerine tüketilmektedir.

 



Malzemeler:

- 300 gr. il Molino Polenta Rustica Bramata
- 2 kaşık Cornish deniz tuzu
- 50 gr. rende parmesan (Polenta lapası için)
- 1-2 kaşık zeytinyağı (Polenta lapası için)

Yapılışı:

Kalın tabanlı bir tencerede iki litre suyu kaynatın. Suyu bir eliniz ile saat yönünde karıştırırken, diğer eliniz ile polenta ununun parmaklarınızın arasından yavaşça akarak suya karışmasını sağlayın. Unun tamamını bir anda suya bırakmayın ve sakın saat yönünün aksine karıştırmayın. Kıvamlı ancak topaksız bir doku elde etmeniz buna bağlı.

Tüm polenta ununu suya karıştırdıktan sonra ateşin altını kısarak, karışımın tencerenin dibine yapışmadığından emin olarak yaklaşık yarım saat karıştırın. Polenta tencerenin kenarından çekilmeye başladığı zaman hazır olmuş demektir.

Eğer lapa olarak servis etmek isterseniz bu noktada parmesan ve tereyağını ekleyin.

Eğer katı olarak, ızgara yapmak isterseniz karışımı bir tepsiye döküp buz dolabında katılaşmasını sağlayın. Katılaşan polentayı tercihinize göre dikdörtgen, kare veya üçgen dilimleyin. Izgarada pişirdikten sonra servis edin.

Izgarada polentayı pişirirken dikkat etmeniz gereken belli noktalar var. Öncelikle çevirmeden mutlaka çıtır bir kabuk oluşmasını bekleyin. Aksi takdirde polenta dağılacak veya kırılacaktır. Bu kabuğun oluşmasının biraz zaman alacağını unutmayın. Önceden ızgara veya tavada iz verdiğiniz polenta dilimlerini fırında 4-5 dakika ısıtarak servis edebilirsiniz.

Ürünler